DDDI – INDICATORUL DULA PRIVIND SOFATUL PERICULOS

   (THE DULA DANGEROUS DRIVING INDEX) -CHRIS S. DULA, PH.D

         Sofatul periculos este un termen global, care cuprinde toate acele situatii din trafic in care potentialul de accident este mai mare decat ar fi in mod normal cazul, daca soferul ar fi complet constient de mediul sau inconjurator, complet treaz si atent, bine antrenat si ar sofa in conditii bune din punct de vedere meteorologic, de trafic de drum.
Chestionarul DDDi a fost creat initial pentru a masura un construct care se intitula “sofat agresiv”. Chiar daca agresivitatea la volan prezinta un real risc, acesta este doar unul dintre multele domenii ale sofatului care sunt periculoase. DDDI a fost impartit in trei scale denumite :
– AGRESIVITATE (AGGRESSIVE DRIVING)
– COGNITII/EMOTII NEGATIVE
(NEGATIVE COGNITIVE/EMOTIONAL DRIVING)
– RISC (RISKY DRIVING)
Unele persoane pot intelege conceptul “furia la volan” ca desemnand o suparare accentuata (adica o stare emotionala) cauzata de o situatie de condus, altii pot sa isi reprezinte astfel agresiunea fizica sau verbala (adica un comportament efectiv) produsa cuiva de catre conducatorul mentionat.
Pentru a distinge mai departe intre agresiune si alte tipuri de risc, ar trebui subliniat faptul ca trecutul pe culoarea rosie a semaforului, condusul cu viteza mare, depasirile riscante, condus sub influenta alcoolului sunt rareori comportamente prin care soferul intentioneaza sa faca rau cuiva.Totusi aceste comportamente aduc cu sine un risc evident crescut de a genera un conflict cu cei care percep aceste actiuni ca fiind directionate spre a le face rau. De asemenea, astfel de comportamente, chiar daca sunt principial neagresive, cresc posibilitatea producerii unui accident rutier, deoarece soferul care conduce astfel nu poate sa prevada comportamentele altor soferi care ar putea sa ii iasa in cale.
Cu cat mai mult un sofer cedeaza acestor tendinte de a conduce riscant, de a resimti emotii si ganduri negative in timpul sofatului, sau ar dori sa le cauzeze rau altor participanti in trafic, cu atat mai mult acel sofer poate fi desemnat drept sofer periculos.
DDDI masoara cele trei tipuri principale de sofat periculos.